Lemiers
Langedaelers bezoeken boerderij Brands Lemiers.

Op zoek naar een leuk uitje kwamen een twintigtal bewoners van zorgcentrum Langedael terecht op de gezellige boerderij van de familie Brands te Lemiers. Uiteraard had men deze agrarisch getinte visite vooraf goed voorbereid.
Rond twee uur in de middag van dinsdag 7 juli 2009 verschenen de Langedaelers bij gastvrouwe Toos Brands op appel. In de grote schuur stonden tafels gereed om het gezelschap bewoners en begeleiders met koffie en vlaai te ontvangen…

Het was een geheel apart beeld: de gasten van zorgcentrum Langedael aan een feesttafel in het decor van opgestapelde hooibalen en landbouwmachines waaronder een reus van een tractor. Tussen de bedrijven door kregen de bezoekers uitleg van Jos en Toos Brands, over het verschil in boeren van vóór 1945 en daarna; de intrede van de techniek werd na de Tweede Wereldoorlog namelijk steeds belangrijker. Het paard en de vele knechten werden vervangen door machines.  En ook in de digitale wereld van vandaag is dé boer meegegroeid. Zo werken Toos en Jos steeds minder buiten…Ook dit agrarisch duo zit vaak achter de computer om de zaakjes op kantoor te regelen. “Onze werkzaamheden bestaan grotendeels uit: zorg voor de koeien, zorg voor de weilanden en gebouwen, maar er gaat ook veel tijd zitten in de administratie en in het bijwonen van vergaderingen e.d.”, zo informeerde Toos de gasten uit Vaals.
Rondleiding…
De gasten van Langedael werden na het koffie-uurtje rondgeleid op de boerderij, genaamd:  “Op d’r Leemet”. De familie Brands heeft zich gespecialiseerd in het houden van melkvee. Uiteraard kreeg men de ongeveer tachtig koeien en de nodige kalveren te zien. De heer Kusters, bewoner van Langedael, vertelde dat hij vroeger thuis nog met de hand had gemolken. Hij was dan ook benieuwd hoe dat tegenwoordig in zijn werk gaat….Melkveehouder Jos verlelde met verve over zijn moderne melkerij en toonde de bezoekers de ruimte waar de koeien met tien tegelijk machinaal gemolken worden. En een heuse melkdemonstratie volgde. Er werden constant vragen gesteld en zo kwam het gezelschap heel veel aan de weet over het reilen en zeilen van een moderne veehouderij. Interessant vond men o.a. de grote melkcontainer van maar liefst 6000 liter. “Een koe geeft ongeveer 25 liter melk per dag”, zo vertelde Jos zijn gehoor. Mevrouw Ramaeckers wilde wel een verse koeienmelk drinken en werd door Jos Brands op haar wenken bediend…
Andere dieren…
De volgende vraag werd gesteld: “Lopen er ook kippen rond op deze boerderij?” Toos moest even grimlachen. “We hadden voor kort vier kippen en een haan. Maar na nachtelijke bezoek van Reintje de vos is dit pluimvee in rook opgegaan.” Wel graast in de hoeswei een kudde schapen, die net op dat moment door een der zonen Brands vakkundig werd geschoren. En op de zolder van een van de koeienstallen trippelden vier schattige piepjonge poesjes rond met aan hun zij moeder poes die een oogje in het zeil hield. Het was een pracht beeld en vooral mevrouw Schiffers wilde graag een van de katjes op schoot. “Ik heb zelf ook twee katten gehad, eentje werd tweeëntwintig en de ander zeventien”, vertelde ze me weemoed in haar stem.
Kunstkoe.
Na de interessante rondleiding ging het gezelschap weer aan de koffie en thee. Ondertussen wilden enkele heren wel eens laten zien dat ze het handmatig melken van een koe nog niet waren verleerd. Zo verstreek een knusse middag op de oergezellige boerderij van de familie Brands te Lemiers. De bewoners en vrijwilligers van Langedael hadden genoten van de frisse buitenlucht op een melkveehouderij aan de groene oever van de Selzerbeek.
Welkom op de boerderij…
Onder het motto: “Proef het Limburgs buitenleven!”, bent u – uiteraard na afspraak – welkom op boerderij “Op d’r Leemet” te Lemiers. In de periode: april – september ontvangt de familie Brands de nodige kinderen die er hun kinderfeestje vieren of schoolklassen die er een programma aangeboden krijgen…De jeugd maakt op die manier spelenderwijs kennis met  het leven op een Heuvelland boerderij. Het grut mag zich uitleven in een agrarische omgeving. Ze mogen de kalfjes knuffelen, met de boerderijkatten spelen, in het speeltuintje, zelf melken (kunstkoe), de grazende koeien in het weiland opzoeken, verse melk proeven, pootje baden in het beekje bij de boerderij, dieren voederen en in ’t hooi rollebollen plus agrarisch getinte spelletjes. Ook staan er heus kindergereedschap klaar om boer en boerin te spelen. “De boerderij” biedt de jonge bezoekers een scala onvergetelijke dagrecreatieve activiteiten. Voor een afspraak neemt u gewoon contact op met de familie Brands, Rijksweg 119 te Lemiers - bio-melkveebedrijf. Tel. 043 3062747. Mobiel: 06-20168328. E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.