dinsdag, december 12, 2017

Wereldvoedseldag '12



Waar komt ons eten vandaan? 400 Limburgse kinderen doen onderzoek.



Zo’n vierhonderd kinderen uit Limburg gaan de herkomst van ons eten onderzoeken.
Dat doen ze samen met een achttal agrarische ondernemers, dat speciaal hiervoor hun bedrijf openstelt.
In de week van 8 tot en met 12 oktober gaan groepen van telkens vijftig kinderen bij een boer op bezoek, om daar te leren waar ons eten nu precies
vandaan komt.

Eten, dat doen we elke dag. Voor ons is het vanzelfsprekend én overal verkrijgbaar.
In de supermarkt, bij de slager, de bakker of de groenteboer.
Natuurlijk, eten is belangrijk, maar vaak eten we te vet of snoepen we te veel. Vandaar dat we
er op Wereldvoedseldag 16 oktober extra bij stil staan. De Wereldvoedseldag
was voor de LLTB en vakgroep Vrouw en Bedrijf aanleiding, om ondernemers in
Limburg te vragen om met een school in de buurt contact op te nemen en te
kijken of er 50 leerlingen aan de slag zouden willen om de herkomst van
ons eten te onderzoeken.
Acht bedrijven verdeeld over onze provincie slaagden in hun opzet. Samen met plaatselijke voedselleveranciers,
de website www.alleswetenovereten.nl en Kokkerelli (www.kokkerelli.nl) & The Kids
University for Cooking, wordt aan de 400 kinderen duidelijk gemaakt wat er zoal
nodig is om elke dag weer goed, veilig en gezond eten op tafel te zetten.

Eén van die acht bedrijven is het biologisch melkveebedrijf “Op d’r Leemet” van Jos & Toos Brands in
Lemiers.

Op maandag 8 oktober gaan zij samen met Grand-Café – Restaurant “Het Mo’ment” de uitdaging aan om 2 klassen van basisschool
“De kleine Wereld” in de praktijk te laten zien en ervaren waar hun dagelijks
voedsel (melk) vandaan komt, wat gezonde voeding is om vervolgens zelf aan de
slag te gaan met bereiding van voedsel waarbij de basis div. boerderijproducten zijn.
Om 11.00 uur en om 12.15 uur start een rondleiding op de boerderij waarna de verschillende
groepen kinderen verse melk mee krijgen om samen met kok Mitch van “Het Mo’ment” een smakelijk en gezond gerecht op tafel te zetten.